Hedelmistä

Hedelmien laajamittainen viljely ei ole Pohjois-Savossa tyypillistä ja Manner-Suomessakin melko harvinaista.  Maakunnassa yleisesti viljellyt lajikkeet ovat pääosin ns. maatiaislajikkeita eikä niiden maku, näkö ja koko täytä kauppakelpoisuusvaatimuksia.

Luomuomenoita Kuopiosta

Luonnonmukaisesti korkealaatuisia, kauppakelpoisia hedelmiä Kuopiossa

Aloittaessani perehtymisen hedelmänviljelyyn 2009 laitoin tavoitteeksi tuottaa luonnonmukaisesti korkealaatuisia, kauppakelpoisia hedelmiä Kuopiossa. Tavoitteen saavuttaminen ei ole ollut helppoa ja matkaan on sisältynyt mm. mittavia talvituhoja, muutamista lajikkeista luopumista, viljelytekniikoiden testaamista, luonnonmukaiseen kasvinsuojeluun perehtymistä ja sadonkorjuun opettelua. 

Matkaan on mahtunut niin epäonnistumisten kuin suurten onnistumisten tunteita.  Pioneeriluonteella onkin joutunut useampaan kertaan toteamaan, että ”siitä lähdetään, missä ollaan”. Kuitenkin haasteet on yksi kerrallaan voitettu ja tällä hetkellä pelloilla kasvaa noin 2000 omena- ja 500 päärynäpuuta. Kaikki ovat ns. kääpiörunkoisia eli ne ovat hoitotöiden ja sadonkorjuun kannalta sopivan kokoisia.

Luomuomenoita Kuopiosta

Kaiken perusta on oikeat lajikevalinnat. Koska luomuviljelijällä ei ole käytössä kemiallista kasvinsuojelua, tulee lajikkeiden olla vahvoja paitsi vaativaa ilmastoa myös kasvitauteja ja muita tuholaisia vastaan.

Luomuomenoita Kuopiosta
Nämäkin päärynät ovat kasvaneet Eu -alueen pohjoisimmalla hedelmätilalla.

Kaiken perusta on oikeat lajikevalinnat

Koska luomuviljelijällä ei ole käytössä kemiallista kasvinsuojelua, tulee lajikkeiden olla vahvoja paitsi vaativaa ilmastoa myös kasvitauteja ja muita tuholaisia vastaan. Valinta kallistui venäläisiin lajikkeisiin, joista moniin on onnistuttu jalostuksella lisäämään haluttuja ominaisuuksia. Lajikkeeni ovat pääosin täysin ruvenkestäviä eli myös sateisina kesinä korkealaatuisten hedelmien tuotanto onnistuu.

Jos kuulet ensimmäisen kerran sellaisia omenalajikkeista kuin Orlovim, Solnyshko, Slava Popediteljam ja Särsö sekä Lada- ja Tshizhovskaja -päärynöistä, niin hyvä että kuulet nyt. Ne mahdollistavat viljelyn myös Kuopion Jänneniemessä, joka on kasvupaikkana hyvä, vesien ympäröimä niemi. Suurelle mahdollistajalle voidaan antaa myös nimi Saimaan- vesistö, koska sen vaikutus ulottuu tänne Kalla- ja Juurusveden kautta.

Hiekkala onkin EU- alueen pohjoisin tila, joka tuottaa kauppakelpoisia hedelmiä myyntiin ja nykyisin myös omaan jalostukseen.

Ota yhteyttä

Panu Hiekkala
hiekkapa@dnainternet.net
040 746 3834